Maximale huurverhoging vrije sector in 2025: wat zijn de regels?

De maximale huurverhoging voor woningen in de vrije sector in 2025 is vastgesteld op 4,1%. Deze jaarlijkse limiet is sinds 1 mei 2021 wettelijk bepaald en geldt ook in 2025, mede dankzij de recent verlengde wetgeving.

Wat is de vrije sector?

Een woning valt onder de vrije sector – ook wel geliberaliseerde huur genoemd – als de aanvangshuurprijs bij het tekenen van het huurcontract hoger was dan de geldende liberalisatiegrens en de woning volgens het woningwaarderingsstelsel 187 of meer punten heeft. Voor huurovereenkomsten die in 2025 zijn aangegaan, is de liberalisatiegrens voor zelfstandige woningen gelijk aan een bedrag ad € 1.184,82 per maand.

Wettelijke huurverhoging vrije sector sinds 2021

Tot mei 2021 bestond er in de vrije sector géén wettelijke beperking voor huurverhogingen. Verhuurders hadden volledige contractsvrijheid. Door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de coronacrisis en stijgende inflatie, heeft het parlement besloten huurverhogingen ook in de vrije sector aan banden te leggen. Inmiddels zijn drie belangrijke wetten van kracht:

  • Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten (35.488)

  • Wijziging maximering huurprijsverhoging (36.218)

  • Verlenging en wijziging maximering + verkorting verjaringstermijn (36.511)

Verlenging tot 1 mei 2029

De meest recente wet, Wet 36.511, werd in april 2024 aangenomen en is per 1 mei 2024 in werking getreden. Deze wet verlengt de wettelijke beperking van de jaarlijkse huurverhoging tot en met 1 mei 2029. Dit betekent dat huurders en verhuurders in de vrije sector ook in 2025 gebonden zijn aan de wettelijke huurverhogingslimiet van maximaal 4,1%.

Hoe wordt de maximale huurverhoging berekend?

De jaarlijkse maximale huurverhoging in de vrije sector is gekoppeld aan:

  • Het laagste percentage van:

    • de inflatie (CPI) in de afgelopen periode;

    • de gemiddelde loonstijging.

Bij het laagste percentage van de inflatie of de loonontwikkeling wordt vervolgens 1 procentpunt opgeteld. Voor 2025 is het loonontwikkelingscijfer leidend geweest, waardoor de maximaal toegestane huurverhoging uitkomt op 4,1%

Let op: Indien in de huurovereenkomst een lager indexeringspercentage is afgesproken, dan blijft dát lagere percentage leidend.

Belangrijk per 1 juli 2024: verkorting verjaringstermijn huurverhoging

Een opvallende wijziging in de wet 36.511 is de verkorting van de verjaringstermijn voor huurverhogingen met terugwerkende kracht. Tot voor kort kon een verhuurder gemiste indexeringen tot vijf jaar terug alsnog opeisen. Sinds 1 juli 2024 geldt:

  • Algemene verjaringstermijn: 2 jaar;

  • Geen schriftelijke kennisgeving door verhuurder: verjaring al na 1 jaar.

Dit betekent dat verhuurders hun administratie goed op orde moeten houden en huurders tijdig schriftelijk op de hoogte moeten brengen van indexaties.

Ligplaatsen voor woonboten vallen ook onder deze regels

De wettelijke beperking geldt niet alleen voor reguliere huurwoningen, maar ook voor ligplaatsen van woonboten in de vrije sector. Ook hier mag de huur in 2025 dus maximaal met 4,1% worden verhoogd.

Vragen over huurverhoging vrije sector in 2025?

Heeft u vragen over uw rechten of plichten als huurder of verhuurder in de vrije sector? Of wilt u laten controleren of de voorgestelde huurverhoging correct is berekend?

Neem vrijblijvend contact op met Houth Advocaat. De specialist in het huurrecht met een landelijke dekking. Zowel huurders als verhuurders worden bijgestaan. Houth Advocaat bedient onder meer cliënten in de regio Eindhoven, Den Bosch en Nijmegen, maar ook ver daarbuiten. U kunt Houth Advocaat telefonisch bereiken op het nummer 06 42 27 52 67 of via colin@houthadvocaat.nl.